Мисија

Ова мирољубива и родољубива експедиција има за главни циљ прелазак преко Проклетија од града Пећи до града Драча, а потом бродом до крајње дестинације острва Крф и Видо, истим путем којим је то учинила српска војска у Првом светском рату. На свом путу, учесници ће користити личну и експедицијску опрему (зимске панталоне и јакне, ципеле, вреће за спавање, простирке…) без било какве логистичке подршке. Они ће морати да носе храну, спаваће у шаторима, топиће снег да добију воду, оријентисаће се помоћу компаса и разговараће са локалним становништвом.

План је да експедиција почне у истом периоду и са истог места као и српска војска 1915. године, односно почетком децембра 2015. из Пећи. Наша рута је најтежа од три главне, и почиње у Пећи на 560м надморске висине и наставља преко Чакора (1.850м, планина Проклетије) уласком у Црну Гору и даље границом до Скадра и напокон Драча. Рута је дуга око 280км, а временски услови ће диктирати напредовање. Процена је да ће ова експедиција трајати између 15 и 30 дана.

За све оне који би желели да помогну у овом подухвату, екипа је покренула акцију куповине километара на овом епском путовању — 1 км за 120 дин. (пример уплатнице)Uplatnica-Golgota