УЧЕСНИЦИ ЕКСПЕДИЦИЈЕ

marko_nikolic

Марко Николић вођа тима

Рођен 1978. године у Београду.

Образовање: машински техничар

Занимање: планинарски водич са међународном лиценцом са више од 160 дана на планинама годишње.

Референце: Од 1996. године активан на планинама (сноуборд), а oд 2001. године је ушао у свет планинарења.

Попео неколико веома значајних врхова: Монблан (4.807 m, Алпи), Калпатару и Чо Оју (5.560 m и 8.206 m, Хималаји), Аконкагва (6.962 m, Анди), Елбрус (Кавказ). Први грађанин Београда који се попео на врх од преко 8.000 m 2006. године, због чега добија статус заслужног спортисте Републике Србије.

Власник је државног рекорда у спусту сноубордом са Монблана и Аконкагве.
Учесник у догађају „Tibet by bike“ 2011. године, где је са тимом од 11 авантуриста прешао пут од Ласе до Катмандуа на бициклама (4 пута преко 5.000 m н. в., 1.100 km).

Креатор и организатор многих трка и експедиција на Балкану: три најдужа гребена у Србији на турно скијама, седам највиших врхова Србије на планинским бициклама, штафетне авантуристичке трке „4Elements“, једине зимске авантуристичке трке „Лужнички мегдан“, Европски куп у сноуборду, скајранинг трке „Соколов пут“, „24 сата Копрена“, „Urban style slope“ у центру Београда, први Base Jump у Београду и Црној гори и многих других догађаја.

Вођа тима на пројектима „First bike and Snow Park at mountain Kopaonik“, авантуристички промо спотови за туристичке организације, Ибарски Колашин,…

Један од оснивача и организатора Удружења фристајлера (www.udruzenjefreestylera.com), Удружења екстремних спортова Србија и Српске скајранинг асоцијације (www.skyrunning-serbia.com). У „Extreme Summit Team“-у од 2001. године до данас.

Ожењен је и живи у Београду.

Марков прадеда је био учесник Великог рата, прошао је Албанску Голготу и борио се на Солунском фронту, док је деда био народни херој у Другом светском рату. Због тога, није неочекивано да је он покретач целе ове експедиције, његови мотиви и разлози не морају се посебно објашњавати. Као један од најискуснијих планинара у екипи окупио је и организовао остале чланове експедиције.

nenad_mitrovic

Ненад Митровић

Рођен 1980. године у Пироту. 

Образовање: дипломирани инжењер електротехнике (Војнотехничка академија)

Занимање: Професионално војно лице.

Референце: Завршио неколико специјалистичких курсева: обука у падобранству, курс горске службе спашавања, зимски и летњи курсеви алпинизма у Алпинистичком одсеку Београда, курс за ски инструкторе (ISIA), курс спелеологије. Дугогодишње бављење разним спортовима укључујући борилачке вештине (20 година). Наступао за карате и оријентиринг тим Војне академије. Био је члан ширег састава борилачког тима Војске Србије. Као члан војног оријентиринг тима, учествовао на два Светска војна првенства (2013. Шведска, 2014. Аустрија). Учествовао у великом броју трка у Србији и региону (полумаратона, авантуристичких трка, планинских ултрамаратона, оријентиринга). Рекреативно скија, вози бицикл, пење, планинари. Активан члан ГСС Србије.

Сматрам да је мој народ у Првом светском рату исказао такво херојство да се њиме можемо поносити заувек, али да имамо и велику обавезу да то херојство, које је скупо коштало, никад не заборавимо. Проћи путем којим је пре сто година прошла српска војска за мене је велика част и скроман начин да својим прецима одам пошту и признање њиховој пожртвованости и херојству. Желим да тим ходочашћем поручим њиховим сенима да нису заборављени и да нису узалуд умирали, а такође, да своју генерацију опоменем да све оно што сад имамо дугујемо својим прадедовима и да се са наследством у коме су они уградили највредније што су имали, своје животе, не смемо коцкати и њиме трговати.

nemanja_neskovicНемања Нешковић

Рођен 1981. године у Београду.

Образовање: Факултет организационих наука, дипломирани инжењер информационих система и технологија.

Занимање: Ко-оснивач спортског клуба екстремних спортова „Wild Serbia“. Сувласник агенције за авантуристички туризам „WS Adventures“

Референце: Професионално искуство из области информационих технологија стицао у ХВБ банци 2005. године, као и у компанијама за саветовање и ревизију КПМГ д.о.о. 2006.-2010. године, Делоите д.о.о. 2011. године. Од 2008. године, активно се бави развојем авантуристичког туризма у Србији „Wild Sebia“ (www.wildserbia.com). Један од  идејних твораца и организатора спортских манифестација „Трка преживљавања“ (2009.-2016.) и „Ваљевски изазов“ (2010.-2016.). Завршио обуку и техничке курсеве: спелеологије – спелеолошки одсек у Београду, летњи и зимски алпинистички курс – Алпинистички одсек Београд, технички кањонинг курс I и II – Француска спелеолошка федерација, Корзика 2008. године. Члан Горске службе спашавања Србије од 2003. године. Инструктор алпинизма и кањонинга. Члан тима који је открио и истражио (2010. године) тренутно најекстремнији кањон у Србији (кањон Звијезде, 500 m денивелације, 40 водопада). Извео је бројне зимске и летње алпинистичке успоне у алпским земљама: Словенија, Аустрија, Италија, Француска, Швајцарска. Као активни члан Алпинистичког одсека Београд, извео је многа првенствена пењања на стенама Србије и Црне Горе. Извео зимско пењање на скијама на Мон Блан Гранд Моулетс смером 2006. године.

Носилац је црног појаса први дан у каратеу и освајач многих медаља на републичким и савезним такмичењима.

Завршио је основну падобранску обуку у падобранском клубу Феникс 2004. године.

Од 2005.члан је јахтинг клуба „Медитериан скипер клуб“ где је завршио курсеве: „Компетент Кру“, „Костал Скипер“ и „Оф шор Скипер“ и стекао искуство у самосталном управљању једрилицом.

Немања је ожењен, отац двоје деце. Живи у Београду.

Период Балканских ратова и Првог светског рата један од најсветлијих тренутака у српској историји. Када је све било црно и изгубљено, ми нисмо изгубили душу и достојанство. Немања верује да се слика данашње Србије променила и види је као државу без поноса, визије и будућности. Систем вредности се променио до те мере да је срамота волети своју земљу а камоли жртвовати се за њу. Прилике 100 година раније у Србији су биле лоше, држава је била на граници колапса и нестанка, народ је био изгубљен и уморан. Ипак, у таквим тренуцима успели су да победе и да се боре за будућност, за будућност у којој смо их ми, њихови потомци, издали. Пролазећи албанским планинама истим путем где су наши дедови умирали је само скроман гест да се нешто уради како се ти људи и њихово наслеђе не би заборавили. То је начин којим им се одаје признање и да се подсетимо ко смо и одакле долазимо, прилика да се вратимо високим етичким вретностима.

marko_markovicМарко Марковић

Рођен 1982. године у Београду.

Образовање: Вебстер универзитет, Женева, дипломирани економиста, смер Менаџмент

Занимање: Руководилац комерцијале у „Ампхора д.о.о.“

Марко је зачетник идеје да се поново крене стопама предака. Делом завршивши средњу школу у Београду, отишао је у Лугано, Швајцарска да је доврши, где је добио међународну средњошколску диплому (2001). Наставивши са универзитетским образовањем у Женеви, интензивним учењем је успео да дипломира у року од три године као дипломирани пословни администратор и да добије диплому за рачуноводство као део његовог учешћа за ЦПА (2005). Осећајући велику обавезу према својој земљи и породици брзо се вратио у Србију и почео да ради за породично трговинско привредно друштво. Десет година касније је и даље на истој позицији и његове обавезе укључују набавку за велике трговинске ланце, управљање људским ресурсима, продајни увоз и извоз, посећивање разних трговинских догађаја. Његово велико интересовање за путовања и истраживања разних култура га је одвело у неколико десетина земаља где је изучавао локалну историју и обичаје. Течно говори енглески и поседује веома добро знање шпанског, француског и немачког. Када путује на многе континенте и када је кући, прилично је активан у погледу спорта и тренутно је посвећен пливању, роњењу са опремом и планинарењу. Од суштинске је важности то што је студирао у Швајцарској и путовао јер му је то омогућило да пређе преко многих планинских путева и врхова као што су Стаза Инка и Котопакси (5.897м), Еквадор. Марко је страствени колекционар народних ношњи и осталих домаћих тканина.

Од раних година је заљубљен у светску историју, српке народне обичаје и посећивање музеја. Та заљубљеност, широко инострано искуство и утицај најлепших књига, су се испреплетане у његовом уму на стогодишњицу Првог светског рата када му је, док је сањао, пало на памет да мора нешто да учини како би одао почаст својим прецима и њоховој ужасној жртви толико великој у односу на данашње стање народа. Поделивши идеју са вођом тима, пројекат је ступио нa снагу на свачију радост. Албанска голгота за њега представља једну од највећих трагедија српског народа и он гаји веома јаке емоције поводом тога. Проучио је документе и белешке из дневника изгнаника, он сматра повлачење у Првпм светском рату борбом вредном филмског платна. За њега, овај марш је битан за опстанак и најдубље могуће раумевање историје и њеног утицаја на садашњост. Ово није само поштовање, него и део наслеђа индивидуалне и колективне личности српског народа.

Станко Томић

Рођен 1982. године у Београду.

Образовање: Информационе технологије

Референце: Станко живи и ради у САД. Бави се информационим технологијама. У част прецима је одлучио да прође пут Албанске Голготе на стогодишњицу овог догађаја. Ходочашће је започео у Пећи, као и остали чланови експедиције, али три дана раније и то сам. Кренуо је путем превоја Кула ка Рожају, а одатле прама Андријевици, Матешеву, Веруши и даље ка Подгорици и Скадру. У Скадру долази до сусрета са осталим члановима експедиције, који су прошли путем кроз Албанију, долином реке Цијевне и даље пут настављају заједно, до Драча, Крфа и Солуна. Иако у почетку није планирано да Станко буде члан експедиције, ово величанствено ходочашће удесило је да је током самог пута он то и постао, дајући својим учешћем посебан печат целом догађају.